De Hawk-Eye van SchoonemanDesign

Han voor Hawk-Eye Han Doek

Wie is Han Schooneman?
Hoewel Han Schooneman al zo’n kleine vijfentwintig jaar in Amstelveen woont, is hij in zijn hart eigenlijk Amsterdammer gebleven. “Ik ben geboren in de Utrechtsedwarsstraat. André Hazes was mijn buurjongen in de Albert Cuypstraat. Mijn vader was kunstschilder, maar om de kost te verdienen werkte hij als etaleur bij de Bijenkorf en begon hij later een decoratie- atelier. Als gezin verhuisden we elke twee à drie jaar mee met zijn werk. We woonden uiteindelijk vlak bij de RAI in de Ferdinand Bolstraat. Die verhuisgewoonte heb ik volgehouden, ook toen ik al samenwoonde met Marja, die ik leerde kennen in Amstelveen. We verbouwden elk huis ook grondig. Maar in ons huidige huis wonen we al meer dan vijfentwintig jaar. Alles wat kan, is wel ver- en aangebouwd.”
Han en Marja hebben drie dochters. Han volgde de Mulo en HBS-A aan het Roelof Hartplein en de Grafische Academie aan de Dintelstraat in Amsterdam.
na zijn militaire dienst pakte hij daarna zijn carrière als grafisch vormgever serieus op. “Overdag werkte ik als ‘young creative visualiser’ bij een bekend Amsterdams reclamebureau en ’s avonds (vijf avonden in de week!) volgde ik een opleiding binnenhuisarchitectuur aan de Rietveld Academie. Mijn vader bouwde thuis altijd zelf tafels en andere meubels. Dat vond ik leuk. Nog steeds trouwens! Ik ben me later gaan specialiseren in het ontwerpen van kantoorinrichtingen, in het bijzonder het bedenken van concepten voor recepties/ontvangstbalies.” Na enkele jaren als vormgever in de reclamewereld te hebben gewerkt ontwikkelde zich het plan om, samen met een collega, voor zichzelf te beginnen.

Wat heb je met sport en tennis in het bijzonder?
Vanaf mijn negende ijshockeyde ik bij Amstel Tijgers op een behoorlijk niveau. Omdat het professionele ijshockey in Nederland niets voorstelde, ben ik zelfs een paar winters prof geweest in Duitsland. Ik ben pas op latere leeftijd begonnen met tennis, eerst bij Fairsport op de Startbaan, later bij Amstelland en nu dus na de fusie met Meerlanden bij LTC Startbaan. In het zomerseizoen tennis ik meestal 3 avonden in de week. In de winter tennis ik al vele jaren op woensdagavond met een vaste groep. Ik ben al 25 jaar lid van LTC Startbaan, waar ik diverse functies heb vervuld, onder andere 5 jaar Toernooi Directeur van het OST en nu inmiddels voor de Stichting Tennispark Startbaan. Mijn favoriete tennisspeler of all-times is zonder twijfel Roger Federer, wat een artiest op de baan en wat een sportief mens en hij doet ook veel goed werk voor de minder bedeelden onder ons.

Wie is SchoonemanDesign?
Het draaide er (in 1987) op uit dat ik het bedrijf van mijn vader overnam. Hij heeft anderhalf jaar geprobeerd om me te overreden. Uiteindelijk heb ik toegestemd op voorwaarde dat hij zich zo snel mogelijk zou terugtrekken! Dat is gebeurd, daarna is hij weer zeer actief geweest als kunstschilder tot aan zijn overlijden 2 jaar geleden.
Van twintig mensen groeide Yes Expo-Styling in twee jaar tijd naar zestig man personeel. In de loop van de jaren fluctueerde dat aantal met de economie. In 2012 heb ik het bedrijf verkocht, waarna ik in augustus 2013 als SchoonemanDesign opnieuw ben gestart, met een grotendeels nieuw netwerk. SchoonemanDesign is een ontwerpstudio. Wij geven advies en ontwerpen stands, interieurs en pop-upshops voor succesvolle zakelijke ontmoetingen en productpresentaties. Wij denken vanuit de marketingcommunicatie en ontwikkelen op maat, met oog voor ‘return on investment’. Langzamerhand ben ik meer internationaal dan nationaal bezig. Zo’n 90 procent van de Europese beurzen ken ik. Ik werk op basis van advisering en evaluatie: is of was deze beurs of tentoonstelling nuttig voor de klant. Heeft het voldoende opgeleverd? Mijn advies is daarop gebaseerd. Als een klant mij vraagt een stand te ontwikkelen voor een beurs zal ik altijd eerst beoordelen of het voor deze klant wel zinvol is om op die beurs aanwezig te zijn. Naast stands en zakelijke interieurs maakt SchoonemanDesign grafisch werk, zoals het ontwerpen van logo’s en brochures. Ik werk veel voor en samen met jonge, startende ondernemers.
Han Schooneman adviseert ondernemers graag over een optimale omgeving voor succesvolle, zakelijke ontmoetingen. Han is ook al 14 jaar actief binnen de Ondernemersvereniging Amstelveen, vooral binnen de Communicatie Commissie.

Waarom heeft SchoonemanDesign gekozen voor LTC Startbaan?
Vanuit mijn vakgebied is ook sponsoring een onderwerp dat ik niet schuw en dat deed me twee jaar geleden besluiten om mijn “kluppie” LTC Startbaan ook maar eens een flinke donatie te geven. Buiten de andere vormen van sponsoring ‘in natura’ die ik al vele jaren voor de club doe.

Wat zou anders en/of beter kunnen bij onze club?
Daar probeer ik zelf een concrete bijdrage aan te geven. Ik ben namelijk ook zeer druk bezig met plannen maken in de bouwcommissie voor de verbetering en upgrading van het park en heb in de Communicatie Commissie van de Stichting plaatsgenomen om het park wat meer in de publiciteit te brengen.

Waaraan zou je het liefst je sponsorbijdrage besteed zien worden?
De sponsorbijdrage van SchoonemanDesign zien wij het liefst ten goede komen aan de jeugdopleiding en niet als geldprijsjes weggeven tijdens toernooien, daar is de sponsorbijdrage niet voor bedoeld.

Wat kan SchoonemanDesign voor de leden betekenen en/of
andersom?
Als je als lid van het park of van de clubs op het park behoefte hebt aan een goed advies over beursdeelname en / of de inrichting van je zakelijke omgeving / kantoor dan ben je bij Han Schooneman aan het goede adres.

Wat vond je van het laatste sponsorevent?
Sponsor events van de LTC Startbaan zijn een goede zaak en dat mag dan ook zeker een jaarlijks terugkerend evenement zijn.

Heb je tot slot nog wat toe te voegen?
Lekker blijven tennissen, lachen, plezier maken en na de wedstrijd de wereld verbeteren onder het genot van een hapje en een drankje!

Logo-SchoonemanDesign-vierkant